Međunarodni dan mladih u Zenici: Mladi pokazali mogućnosti korisne upotrebe javnih površina

Pričali smo o sjajnim mladim aktivistima
9 Augusta, 2021
Mladima je neformalno obrazovanje izuzetno bitno
13 Augusta, 2021

Međunarodni dan mladih u Zenici: Mladi pokazali mogućnosti korisne upotrebe javnih površina

Aktivisti Omladinskog udruženja REaktiv danas su obilježili Međunarodni dan mladih u Gradskom parku u Zenici, organizacijom Culture Jam Session-a. Nekoliko sati Gradski park pretvoren je u kulturnu pozornicu gdje su bile postavljene 4 bine kako bi svi mladi mogli iskazati svoj umjetnički izričaj kroz muziku, stand-up, fotografiju ili slikarstvo.

„U Strategiji omladinske politike ZDK 2018 – 2022 definirano je da mladi rijetko koriste javne površine za kvalitetno provođenje slobodnog vremena, zbog čega mi želimo upravo ukazati na mogućnosti korištenja javnih površina i pri tome animirati vlasti da se uključe u uređenje javnih površina kako bi ih mladi mogli adekvatno koristiti“, izjavio je Amrudin Ćatić, PR Omladinskog udruženja REaktiv.

Iz Omladinskog udruženja REaktiv saopćili su da će u narednom periodu uputiti zvanične inicijative prema donosiocima odluka kako bi se mapirala područja u Zenici koja se mogu pretvoriti u uređene javne prostore za kulturni izražaj mladih, ali i ostalih građana. Njihov prijedlog je da se na nekoliko lokacija postave samostojeći štafelaji za slikanje, označe zone za sviranje muzičkih instrumenata, postavi nekoliko „biblioteka na otvorenom“ kako bi se mladi i  građani na taj način animirali za aktivno korištenje javnih površina i kvalitetnije provođenje slobodnog vremena.

Omladinsko udruženja REaktiv ovim putem svim mladim ljudima, omladinskim organizacijama i organizacijama koje rade s mladima čestita Međunarodni dan mladih i poziva mlade da zahtjevaju veće učešće u donošenju odluka koje ih se tiču.

CZM
CZM

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *