PRESS|Više od 1200 učesnika u aktivnostima Centra za mlade Zenica

Večer društvenih igara
18 Novembra, 2020
Mladi u Zenici vratili vjeru u aktivizam
20 Februara, 2021

PRESS|Više od 1200 učesnika u aktivnostima Centra za mlade Zenica

Centar za mlade Zenica u prošloj godini organizirao je ili bio domaćin za približno 100 aktivnosti za mlade iz cijele Bosne i Hercegovine. Unatoč izazovima sa pandemijom COVID-19 i ograničenjima za rad, u ovim aktivnostima učestvovalo je više od 1200 učesnika. 

Oržana PRESS konferencija u Centru za mlade Zenica

Omladinsko udruženje REaktiv rukovodi Centrom za mlade Zenica, koji je uspostavljen uz podršku Grada Zenica u 2018. godini. U prošloj godini, nakon nekoliko faza adaptacije i rekonstrukcije zgrade Centar je svečano otvoren i od tada je mjesto susreta mladih iz Zenice, ali i ostatka BiH.

Značajan broj aktivnosti realiziran je kroz projekat „Zenica YOUth is BUZZing“ kroz koji su organizirane radionice engleskog i njemačkog jezika, pisanja CV-a i Stand Up komedije, ali i zabavne i timske aktivnosti poput kviza za mlade KVIZbi, team building radionica, večeri društvenih igara i besplatni časovi plesa. Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Aktivnost koja je izazvala posebnu pažnju je ShutUp Nights, a koja je u četiri događaja okupila preko 10 uspješnih mladih Zeničanki i Zeničana u oblastima razvoja karijere, umjetnosti i kulture, sporta i politike. Video sadržaji sa svakog događaja dostupni su na facebook stranici Centra za mlade Zenica

„Podrška koju smo dobili od USAID-a, kroz BHRI program koji provodi IOM značila nam je da omogućimo sadržaj u Centru za mlade našim sugrađanima i naviknemo ih da sada i Zenica ima ovakvo mjesto za mlade. Naša želja je da i u budućnosti budemo organizatori ili domaćini za sva pozitivna dešavanja za mlade u našem gradu“, izjavila je Ilma Hanjalić, PR Omladinskog udruženja REaktiv.

U Centru za mlade Zenica, pored REaktiva, svoje kancelarije ima još pet udruženja koja rade s mladima, to su udruženja Kreativci, VEDRO, Mreža vijeća/savjeta učenika u BiH, Studio teatar i Udruženje djece i mladih oboljelih od šećernih bolesti.

Grad Zenica pruža podršku Centru za mlade Zenica ustupajući potpuno besplatno sve prostorije u Centru i subvencirajući režijske troškove.

CZM
CZM

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *