Mladi u Zenici vratili vjeru u aktivizam

PRESS|Više od 1200 učesnika u aktivnostima Centra za mlade Zenica
4 Februara, 2021
Danas je održana pressica u sklopu nastavka projekta “Zenica YOUth is BUZZing”.
25 Marta, 2021

Mladi u Zenici vratili vjeru u aktivizam

Omladinsko udruženje REaktiv proteklih 6 mjeseci provodi projekat Zenica YOUth is BUZZing u kojem je sudjelovalo preko 450 mladih iz Zenice. Učešćem u ovim aktivnostima mladi su vratili vjeru u aktivizam i postavili sjajne temelje za razvoj omladinskog aktivizma u Zenici.

Danas je održan završni događaj projekta u kojem je učešće uzelo 30 mladih zbog ograničenja u vezi sa pandemijom Covid-19. Mladi su na događaju ocijenili provedene aktivnosti, ali i ono važnije jasno iskazali šta žele da im se ponudi u narednom periodu. Vrlo su zadovoljni prilikama koje su imali kroz ovaj projekat u proteklom periodu, a u nastavku bi voljeli vidjeti i dodatne sadržaje poput kurseva i radionica za razvoj IT vještina, umjetničkih radionica i debatnih aktivnosti. Zanimljiv prijedlog je došao od grupe mladih da se Centar za mlade Zenica jedan dan pretvori u popularni „Escape room“ i da se mladi druže rješavajući zagonetke.  

Sve aktivnosti u okviru projekta provedene su u Centru za mlade Zenica, koji polako postaje drugi dom za mlade iz Zenice, ali i okolnih mjesta, poručuju iz Omladinskog udruženja REaktiv, koje upravlja ovim Centrom.

Pored toga što su mladi bili korisnici aktivnosti provedenih u okviru projekta „Zenica YOUth is BUZZing“, mladi su također ti i koji su organizirali sve aktivnosti. Kroz projekat su organizirane besplatne radionice engleskog i njemačkog jezika, pisanja CV-a i Stand Up komedije, ali i zabavne i timske aktivnosti poput kviza za mlade KVIZbi, team building radionica, večeri društvenih igara i besplatni časovi plesa. Također, organizirana su i 4 dijaloška događaja sa uspješnim mladim Zeničankama i Zeničanima iz oblasti razvoja karijere, umjetnosti i kulture, sporta, te politike.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

„Ovakve aktivnosti sa sobom nose razne benefite za mlade, a jedna od njih je umrežavanje. Svakako da ne smijemo zaboraviti ni stjecanje novih vještina i priliku za razvoj novih ideja koje se mogu provoditi upravo u Centru za mlade. Moje iskustvo je da kada god sam imao ideju došao sam u Omladinsko udruženje REaktiv, a oni su je podržali, omogućili nam prostor što je odlična prilika za nas mlade da pokažemo svoj potencijal“, izjavio je Almin Hodžić, jedan od učesnika projekta.

Podršku u radu i funkcioniranju rada Centra za mlade Zenica pruža i Grad Zenica, a Kenan Uzunović, vijećnik u Gradskom vijeću najavio je da će Grad Zenica ove godine po prvi put dobiti Strategiju prema mladima, kao i institucionalnu podršku aktivnostima u Centru za mlade.

CZM
CZM

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *