Obilježavanje Međunarodnog dana mladih: podrška, inovacija i napredak
11 Augusta, 2023

Centar za mlade Zenica u 2023. godini bio domaćin za više od 300 aktivnosti

Centar za mlade Zenica nastavio biti mjesto susreta mladih i u 2023. godini. Pored direktnog rada s mladima i podrške u realizaciji njihovih aktivnosti Centar je u 2023. godini postao neizostavan dio šire društvene zajednice. U aktivnosti realizirane u Centru bile su uključene sve starosne kategorije, od djece predškolskog uzrasta do osoba u trećoj životnoj dobi. Također, komšije iz ulice Jalijski put i okolnih ulica su naši stalni gosti koji potvrđuju da postojanje Centra je unaprijedilo život u ovom dijelu grada. 

Tokom 2023. godine u Centru je organizirano preko 300 aktivnosti, u kojima je direktno sudjelovalo više od 2000 osoba. Centar je u prošloj godini bio domaćin za više od 60 organizacija i neformalnih grupa iz cijele BiH, koje su odlučile svoje aktivnosti organizirati u Zenici, ponajviše upravo zbog Centra za mlade. Centar je nastavio biti dom za 8 udruženja iz Zenice koje potpuno besplatno koriste svu infrastrukturu zahvaljujući podršci Grada Zenica. 

Ove aktivnosti obuhvatale su širok spektar interesa, od edukativnih radionica, seminara, takmičenja, aktivnosti iz oblasti umjetnosti i kulture, pa sve do volonterskih akcija. Centar je još jednu godinu u nizu omogućio prilike za mlade da rade na razvoju vlastitih vještina, kreativno se izražavaju i aktivnom sudjeluju u lokalnoj zajednici.

“Protekla godina je od posebnog značaja za Centar za mlade, ali i za Omladinsko udruženje REaktiv koje upravlja Centrom, iz razloga jer smo obilježili pet godina od postojanja Centra, odnosno 10 godina od osnivanja Omladinskog udruženja REaktiv. U ovoj važnoj godini za nas izdali smo priručnik koji može biti od pomoći mladima iz cijele BiH, a koji u 10 koraka govori o tome kako organizirati aktivnosti za mlade. Naše desetogodišnje iskustvo predočili smo u 30-tak stranica zanimljivog i korisnog štiva”, izjavio je Aldin Alić, upravitelj Centra. 

Pored priručnika, Centar i REaktiv su u prošloj godini pokrenuli i online aplikaciju za podršku mladima iz Zenice, a koju su nazvali Servis podrške. Ovaj servis nastavlja s radom i u 2024. godini, te će mladima nastaviti pružati podršku prilikom pronalaska volonterskog angažmana, zaposlenja ili stipendija. Servisu je moguće pristupiti na linku.

Centar zajedno sa svojim članicama u 2024. godini i uz podršku Grada Zenica planira početi izgradnju parka u neposrednoj blizini koji će biti na raspolaganju svim građanima Zenice. 

Preuzmi detaljan godišnji izvještaj Centra za mlade Zenica na ovom linku.

CZM
CZM

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *